Ne Dinliyoruz

SON DAKİKA HABERLERİ

20 Ağustos 2008 Çarşamba

GÜZELLİK SIRLARI

KIRIŞIKLAR NEDEN OLUŞUR

Çocukluk çağlarından beri bizler yüzümüzdeki sivilceleri, kızarıklıkların oluşumunu nasıl engelleyeceğimizi ya da oluşmalarına neden olan sebepleri öğrenip onlarla nasıl savaşaca ımızı de il de, nedense hep onları nasıl kapataca ımızı, hangi pudra ile gizleyece imizi ö reniriz. Yıllar ilerledikçe ciltte yaşlanır, ve kozmetikler, makyaj malzemeleri de cildimizin yıllarca iç ve dış etmenlerden gördü ü zararı kapatamayacak duruma gelirler. Eğer bu iç ve dış etmenleri iyi bilirsek en azından yaşlanma hızımızı geciktirebilir ya da vaktinden önce oluşan kırışıklıklarımızı engelleyebiliriz. Öte yandan zamanın getirdi i çizgilerin hayatınızla ilgili anlamlar ve nice deneyimler taşıdı ını da unutmayıp her yaşın güzelliklerini de görmeniz ve ışıl ışıl gülen gözlerinizle hayatı hep sevgi ile kucaklamanız gerektiğinide unutmamanız gerekir. Bence en önemlisi ruhumuzdaki yaşlanmayı engellemektir

KIRIŞIKLIKLAR İLE İLK TANIŞMA
Gözlerinizin etrafında minik ince çizgileri fark etmeye (kaz ayakları) başladığınızda ilk sinyalleri alıyorsunuzdur. Dudak etrafınızda ve zamanla yanaklarınızda beliren çizgiler de diğer indikatif belirteçlerdir.

CİLT NEDEN YAŞLANIR?
Cildimizin elastikiyetini kaybetmesi temel nedendir. Buna ek olarak aşağıdaki faktörleride sayabiliriz.
Doğal yaşlanma süreçleri
Aşırı güneş ışığına maruz kalma
Çöl gibi sert ve kuru iklim koşulları
Flor (flor genellikle flor içeren sulardan vücuda alınır)
Aktif veya pasif sigara içiciliği
Çevre ve hava kirliliği
Egzoz gazları
Stres
Beslenme yetersizlikleri (genellikle B2 ve C vitamini eksikliği)
Egzersiz yapmama
Aşırı mimiklerle konuşma, çatık kaş çizgisi oluşumu ve yüz ve göz çevresi kırışıklıklarını arttırır
Aşırı makyaj ile cildin kuruması
BEBEK GİBİ BİRYÜZ

İşte size bebek gibi bir yüze sahip olmanın yolları. Evde kolayca bulabileceğiniz malzemelerle hazırlayabileceğiniz bu karışımları deneyerek farkı görebilirsiniz...
Yüz için nemlendirici maske
Malzemeler: Yumurta sarısı + süt
Hazırlanışı: Bir kapta yumurta sarısı ve bir kaşık sütü karıştırın. Bu karışımı yüzünüze yayın, üzerini ince bir bezle örterek on beş dakika bekleyin. Ardından kağıt mendille silerek temizleyin. Daha sonra sırasıyla, ılık ve soğuk suyla yüzünüzü yıkayın.
Ne işe yarıyor: Kuru ve nemsiz bir cildiniz varsa bu maske sizin için birebir. İçinde bulunan yumurta sarısı cildinizi beslerken, süt nemlendirecek, yumuşaklık verecek ve sıkılaştıracak.
Ne zaman kullanmalı: Bu maskeyi haftada bir kez uygulamak yeterli.
Siyah noktaların sonu geliyor
Malzemeler: Limon suyu + yoğurt
Hazırlanışı: Bir kase yoğurda bir limonun suyunu karıştırın. Bu karışımı, gözlerinize gelmemesine dikkat ederek yüzünüze yayın ve 15 dakika bekleyin. Yüzünüzde kuruyan maskeyi ılık suyla yıkayarak çıkarın.
Ne işe yarıyor: Limon suyu cildi dezenfekte eder, sivilceleri kurutur ve siyah noktaların kaybolmasına yardımcı olur. Yoğurt ise cildi besler, nemlendirir ve yağ miktarını dengeler.
Ne zaman kullanmalı: Bu maske haftada bir kez uygulanabilir.
Sivilceler için karnabahar
Malzemeler: Karnabahar + Zeytinyağı
Hazırlanışı: Sekiz adet karnabahar yaprağını iki kaşık zeytinyağı ile beraber mikserden geçirin. Karışımı, problemli bölgeler üzerinde daha yoğun olacak şekilde yüzünüze yayın, on dakika bekleyin ve yüzünü ılık suyla temizleyin.
Ne işe yarıyor: Karnabahar yapraklarının temizleyici fonksiyonu vardır.
Ne zaman kullanılmalı: Haftada bir ya da iki kez.
Kırışıklara karşı maske
Malzemeler: Kaymak + Elma
Hazırlanışı: Bu maskeyi hazırlamak için soyulmuş bir elma ve üç kaşık kaymağı mikserle bir kaç dakika karıştırmanız yeterli. Karışımı cildinize yaydıktan sonra temiz bir bezle yüzünüzü kapatın. Yaklaşık on dakika bekledikten sonra maskeyi silin ve yüzünüzü ılık suyla temizleyin.
Ne işe yarıyor: Kaymak cildi yumuşatır, nemlendirir ve cilde elastikiyet kazandırır. Kırışıklara karşı da etkilidir. Elma ise cildin diri kalması için önemli etken.
Ne zaman kullanmalı: Haftada bir kez.
Yağlı ciltler için
Malzemeler: Bal + süt + limon suyu
Hazırlanışı: Bir fincan içinde bir kaşık balı, bir kaşık limon suyunu ve kıvamın koyuluğunu bozmayacak miktarda sütü karıştırın. Karışımı yüzünüze ve boynunuza yayın ve hafifçe kuruyana kadar bekleyin. Maskeyi nemli bir sünger yardımıyla silerek temizleyin.
Ne işe yarıyor: Bal cildi yumuşatır ve limon suyunda bulunan aktif maddelerin daha iyi emilmesini sağlar. Bu maddeler de cildin yağ salgısını dengeler, fazla yağ salgısı sonucu oluşabilecek sivilceleri önler.
Ne zaman kullanılmalı: İhtiyaca göre 10 - 15 günde bir tekrarlayabilirsiniz.

ÇİLVE SİYAH NOKTA MASKESİ
cilt bakım uzmanı Prof.Dr. Şevki Çilingir
aşağıda sayılan çeşitlerin yapımı kolay ve kullanımı basit olup, sonuç olarakta neredeyse mükemmele yakın olduğunu söyledi. cildi gerip gençleştirdiği gibi cilt üzerinde bulunan lekelenmeler (çil, siyah noktalar vb..) için bire bir olduğunu da vurguladı.
öncelikle bir kabın içine limonun kabuğunu rendeliyoruz ve suyunu sıktıktan sonra içerisine bir yemek kaşığı hint yağı ve bir yemek kaşığı pirinç ununu koyduktan sonra iyice karıştırıyoruz. bu yaptığımız karışımı sürmek istediğimiz cilt üzerine sürüp yarım saat veya kırkbeş dakika kadar bekleyip temiz bir şekilde yıkıyoruz. devam ettiğiniz süre (l-2 hafta) içerisinde sürülen yerin farkını göreceksiniz.
malzemeler :
1-baş rollerde bir adet limon
2-hint yağı
3-pirinç unu

ÇİLLERE VE LEKELERE KARŞI FORMÜLLER
Bu losyonlar veya macunlar cildin rengini açar. Ancak, hafif de kurutucu olduklarından, uygulama genel olarak 15-20 dakikayı aşmamalıdır. Kuşkusuz, bu süre çilin, lekenin ve cildin cinsine göre değişebilir. Başlangıçta kısa sürelerle uygulanmalıdır, her uygula*madan sonra yüzü kireçsiz ılık su ile yıkayıp, yüze nemlendirici ve*ya besleyici bir krem sürmeli.
YULAFLI
Malzemesi: 4 çorba kaşığı yoğurt suyu, 2 çorba kasığı yulaf ez*mesi.
Yapılışı: Malzemeler kanştmlıp macun haline getirilir, (karışım koni ise biraz daha yoğurt suyu katılabilir). Düzgün bir biçimde çillere sürülüp 20 dakika beklenir. Sonra yüz, ılık su ile yıkanıp kurutulur (yoğurt suyuna limon suyu da katılabilir.)
MÜRVER ÇİÇEKLİ
Malzemesi: Bir avuç dolusu mürver çiçeği, 3-4 sap maydanoz, bir fincan yağmur suyu veya arı su.
Yapılışı: Mürver ve maydanoz yıkanıp bir kaba konur, üzerine kaynar su dökülür. 3-4 saat bekledikten sonra süzülüp şişeye aktanlır. Buzdolabında saklanır. Bu karışım bir parça pamuk ile günde birkaç kez yüze sürülür.
TUZLU Malzemesi: Bir miktar tuz, bir miktar limon sum.
Yapılışı: Tuz, limon suyunda eritilir. Gece yatarken çillere sürülür. Ertesi giin yüz çalkalanır, uygulamaya bir
süre devam edilir.

ELMA SİRKESİ Malzemesi: 8 çorba kaşığı mürver losyonu, bir çorba kaşığı elma sirkesi, bir tatlı kaşığı şap (toz halinde).
Yapılışı: Mürverin üstüne kaynar su dökülüp 3-4 saat bekletilir. Losyon soğuyunca önce şap, sonra elma sir*kesi katılır. Şişeye konulup iyice çalkalanır ve buz*dolabında saklanır. Bir süre günde birkaç kez bir parça pamuk ile yüze sürülür.

LİMONLU Malzemesi: 1,5 (bir buçuk) limonun suyu. bir tatlı kaşığı bo*raks, bir tatlı kaşığı tuz.
Yapılışı: Malzeme bir arada karıştırılarak macun haline getirilir {gerekirse biraz daha limon suyu katılabilir). Yü*zün çilli ve lekeli kısımlarına sürülür. 15-20 dakika bekledikten sonra yüz ılık su ile çalkalanıp kurutulur.
ÇİĞ SÜTLÜ
Malzemesi: 10-12 salatalık dilimi, bir küçük fincan çiğ süt.
Yapılışı: Çiğ sütün içine konan salatalık dilimleri buzdolabında bekletilir. Ertesi gün bir parça pamuk ile yüze sürülür. Kuruduktan sonra işlem 2-3 kez ye*nilenir. Sonra yüz. maden suni ile yıkanır. Olum*lu sonuç almak için bir süre uvgulanmahdır. Kanşım buzdolabında bir haftadan fazla dayanır.

MAYDANOZLU
Malzemesi: Bir miktar maydanoz suyu.
Yapılışı: Maydanoz özel elektrikli aletle sıkılır.Elde edilen sıvı losyon, sabah ve akşam çiller yok oluncaya kadar sürülür.
Not:Yukarıda verilen formüller; cildin gereksinimine göre, biberiye, ıhlamur, papatya, lavanta gibi bitkilerin losyonuyla da yapılabilir.

SİVİLCELERE KARŞI
Hazırlanışı: İki tutam kurutulmuş düğün otu ile bir tutam kabak çekirdeğini toz haline getirin. Ezilen kavunla birlikte iyice karıştırarak lapa yapın. Elde edilen lapaya bir fincan domates suyu ve bir çorba kaşığı badem yağı ekleyin.
Etkisiivilcelerin ve kırışıklıkların giderilmesinde etkindir. Aynı zamanda şampuan olarak da kullanılır.
SİĞİLLER İÇİN
Hazırlanışı: Soyulup, suyu çıkarılan salatalık, bir fincan limon suyu, bir çorba kaşığı badem yağı, bir adet çırpıl*mış yumurta akı ile karıştırılır. Karışıma, maske ki*ramı alana dek patates unu katılır.
Etkisi: Siğil ve sivilcelerin yok edilmesinde ve cilde canlılık kazandırılmasında maske yapılarak uygulanır. Ciltte 20 dakika bekletilmelidir.

YAĞ BEZELERİNİ GİDERMEK İÇİN
Hazırlanışı: Kalnıkları soyulmuş iki elma dilimi,kekik suyunda pişirildikten sonra, ezilerek lapa haline getirilir.Lapaya bir fincan karpuz suyu,bir tatlı kaşığı tarçın, bir çorba kaşığı yoğurtla kaymak ilave edilir.Krem kıvamına gelinceye kadar,yulaf unu serpilir.Ateşte ısıtılarak yüze sürülür.
Etkisi: Yüzde oluşan yağ bezelerini izale ederken, aynı zamanda tendeki gözenekleri beslemeye de yardımcı olur.

NEM MASKESİ
Hazırlanışı: Üç avuç taze göl yaprağı, beş dakika bir bardak yağmur suyunda veya arı suda pişirilerek ateşten indiri*lir. Toz haline getirilen ıhlamur yaprağından bir çay kaşığı, taze kaymaktan bir çorba kaşığı ve süzme baldan bir tatlı kaşığı eklenerek karıştırılır.Krem kıvamına gelinceye kadar kestane unu ilave edilir.
Etkisi: Cildin parlak,nemli ve güzel olmasını sağlayan gül kremi, yüze maske olarak ve tene sürülerek uygulanır.Gül güzellik kremi, şampuan olarak kullanıldığında saçların ipek gibi parlak ve yumuşak olmasını sağla

Malzemeler: Bal + süt + limon suyu
Hazırlanışı: Bir fincan içinde bir kaşık balı, bir kaşık limon suyunu ve kıvamın koyuluğunu bozmayacak miktarda sütü karıştırın. Karışımı yüzünüze ve boynunuza yayın ve hafifçe kuruyana kadar bekleyin. Maskeyi nemli bir sünger yardımıyla silerek temizleyin.
Ne işe yarıyor: Bal cildi yumuşatır ve limon suyunda bulunan aktif maddelerin daha iyi emilmesini sağlar. Bu maddeler de cildin yağ salgısını dengeler, fazla yağ salgısı sonucu oluşabilecek sivilceleri önler.
Ne zaman kullanılmalı: İhtiyaca göre 10 - 15 günde bir tekrarlayabilirsiniz


PARLAK SAÇLAR İÇİN:
Öneri 1: Bir muzu iyice ezin. Bir çay kaşığı bademyağıyla karıştırıp saçınızın diplerinden başlayarak uygulayın.
Öneri 2: Yarım çay fincanı zeytinyağı ile bir çay fincanı süzme balı karıştırın. Bu karışımı iyice sallayıp çalkalayın ve bir kaç gün dinlenmeye bırakın. Daha sonra bu karışımı baş derisinize ovarak ve tarayarak yedirin. Yarım saat bekletip saçlarınızı bol suyla durulayın.
Sivilcelere limon:
Sıkılaştırıcı ve mikropları öldürücü özellikler içeren limon, bol su içerdiği için toksinlerin vücuttan atılımını sağlıyor. Böylece cilt pürüzsüz bir görünüme kavuşuyor. Zengin C vitamini deposu olduğu için cildi dış etkenlerden koruyup cilt hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunuyor.
Her gün meyve tüketin:
Güzellik için uzmanlar maske olarak yüze ve saça uygulamanın yanısıra bol bol meyve tüketilmesini öneriyorlar. Meyvelerde bulunan vitaminler cilt ve saçın içten beslenmesini sağlıyor.
Gözlerdeki şişlikler:
Gözlerde oluşan şişlik ve halkalardan kurtulmak için içtiğiniz poşet çayları attmayın ve bunları gözlerinizin üstüne koyarak 20 dakika dinlenin. Gözlerinizin rahatladığını göreceksiniz.
Ayak bakımı:
Ayaklarınızın sürekli şişmesinden rahatsız oluyorsanız, bitki banyolarından yararlanabilirsiniz. Bunun için, bir litre suda iki avuç papatya ve bir adet limon kabuğunu kaynatıp soğumaya bırakın. Ayaklarınızı bu suyun içinde yarım saat kadar bekletin. Şişlerin indiğini, ayak derinizin canlandığını göreceksiniz.
Ballı dudaklar:
Bal, içeriğindeki vitamin mineral, antioksidan ve aminoasitlerle değerli bir besin maddesi olmasının yanı sıra, tedavi edici özelliklere sahip. 1 fincan tatlı badem yağını ve yarım fincan balmumunu, mikrodalga fırında balmumu eriyene kadar tutun. 2 kaşık balı ilave edip karıştırın. Soğumaya bırakın. Karışımı kapaklı minik kaplara döküp kullanın. Dudaklarınızın yumuşadığını göreceksiniz.

KURU CİLTLER İÇİN BAKIM
Cilt neden kurur?
Yetersiz deri bakımı ve yanlış beslenmeden kaynaklanabilir. Ayrıca, kalsiyum maddesinin sindirim sisteminde değerlendiriliş biçimi de önemlidir. Bu değerlendiriliş biçiminin yetersizliği oranında, deride kuruluk ve kırışıklık artar.
Çözümler
Ağır soslu et yemekleri sindirim sistemini zorlar ve çözümlenmemiş kalsiyum kan yoluyla deriye ulaşabilir. Bu durum göz önüne alınarak, et tüketiminin azaltılması doğru olur. Buna karşın sebze ve meyve tüketiminin arttırılması gerekecektir.
Derinin, içindeki boşlukları doldurarak, pürüzsüz ve sıkı olmasını sağlayacak albüminli maddelere ihtiyacı vardır. Bedenin bu maddeleri oluşturabilmesi için uygulanması gereken beslenme biçimi şöyle olmalıdır: özellikle bakır ve demir içerikli besinlere öncelik tanınmalıdır. Bakır, baklagillerde; demir ise karaciğer, ısırganotu, baklagiller ve kepekli ürünlerde bulunur. Ayrıca bolca C vitamini de tüketilmelidir.
Ev Yapımı Tarifler
-1 çay kaşığı glikoz, 10cl sirke, 1 yumurta sarısı iyice karıştırıldıktan sonra, 40cl ayçiçek yağı eklenerek, krem kıvamı alana kadar karıştırılır. Bir cam kaba koyularak soğukta saklanır. Kremle nemlendirilen pamukla, deri dairesel hareketlerle iyice temizlenir ve ılık suyla yıkanır.
-100cl gülsuyu hafifçe ısıtılır, 25gr süttozu ve 1 yemek kaşığı çiçek balı eklenerek iyice karıştırıldıktan sonra, 30gr bademyağı eklenir ve yine iyice karıştırılır. Cam bir kapta, soğukta saklanır. Bu sıvı ile deri iyice ovuşturulur ve daha sonra yumuşak ıslak bir bezle veya pamukla temizlenir.
-2 yemek kaşığı krema, 1 yemek kaşığı çiçek balı ile karıştırılır ve mayonez kıvamı alana kadar ayçiçek yağı eklenerek iyice karıştırılır. Akşamları maske olarak 10 dakika süreyle yüze uygulanır. Sonra yüz ılık suyla iyice yıkanır.
-1 orta boy salatalık, kabuğu soyulduktan sonra robottan geçirilir ve tülbentten geçirilerek 1/2 limonun suyu, 25gr bademyağı ve 50cl havuç suyu eklenerek iyice çalkalanır. Akşamları bu sıvı ile nemlendirilen pamukla deri iyice temizlenir. Kullanımdan önce çalkalanmalıdır.
-2 orta boy havucun suyuna, 1 yumurta sarısı ve 1 kahve kaşığı ayçiçek yağı karıştırılarak iyice çalkalanır. Deri bu sıvıyla ovuşturulur ve 15 dakika etkilenmeye bırakılır. Daha sonra ılık suyla yıkanır.
-Kuru cildi canlandırmak için, şu bitkilerin ılık çayı ile yüz yıkanabilir: Mayıs papatyası, gül, lavanta ve ıhlamur.
Taze elma suyuyla yıkanan deri güçlenir.
Banyodan ve duştan sonra deriyi bolca nemlendirici ile beslemek gerekir. Nemlendiricinin cilde etkisini çoğaltmak için, banyodan sonra tam anlamıyla kurulanılmamalıdır.
Sabun kullanımı kuru deri için zararlıdır.
Uzun süreli güneş banyolarından sakınılmalıdır.

Hiç yorum yok: